Kategoriarkiv: Ekonomi

Ät en matlåda

Dagligen går människor ut för att äta lunch. En lunch ute kostar från 75 kronor och uppåt. Skulle man gå ut och äta fem dagar i veckan varje månad så börjar det handla om ett par tusenlappar. Genom att laga lite extra mat hemma går det att ta med sig en god matlåda att avnjuta. Pengarna som sparas genom detta kan kan man lägga på spännande fonder och öka på sitt sparande. Det går att följa företag på FB där tips på placeringar publiceras. Det är kul sätt att kunna spara in pengar på så pass enkla saker och sedan se pengarna växa. Tänk efter själv eller be en vän tänka efter, vad skulle jag kunna spara pengar på i vardagen? När man tillsammans tänker efter och utbyter erfarenheter och idéer kan det hända att nya saker dyker upp som man inte tänkt på tidigare.

Två personer och en kaffekopp
En vit och rosa kossa

Hyra festlokal

Företaget där jag jobbar hyrde en så bra festlokal för ett litet tag sedan som jag måste tipsa er om! Det handlar om denna festlokal Kalmar, som ligger centralt och dessutom är väldigt mysig. Den rymmer 40 personer, och är därför perfekt för ett medelstort företag. Givetvis kan man hyra den av andra anledningar också.

Detta var egentligen mest ett sidospår i denna blogg, som ju främst fokuserar på ekonomi. Har inte tid att skriva så mycket mer i just detta inlägg, men vill i alla fall tipsa om en bra sida för dig som vill lära dig mer om olika aspekter av ekonomi. Det kan handla om spartips, investeringar eller familjeekonomi.

Trevlig läsning!

Ekonomi och festlokal

Banken sänker räntorna igen

Läste just att ännu fler banker sänker boräntorna idag. Framförallt de långa räntorna. Detta tycker jag är ett ypperligt tillfälle för alla som har lån, stora som små, att förhandla och diskutera med sin bank.

Det är heller inte fel att ringa runt till fler banker och höra vad de kan erbjuda. Detta kan öppna upp till förhandling hos din nuvarande bank som kan gå med på ytterligare sänkningar på ditt lån.

Vill också passa på att uppmuntra till att betala av ännu mer av kapitalet nu när räntan gått ner. Den har ju under flera år varit väldigt låg men 80-talet hade jag lån med 17% ränta, en låneränta vi hoppas att aldrig mer uppleva. Men räntorna kommer förr eller senare att gå upp igen och då är det ju bara till fördel att ha så lite kapitalskuld som möjligt.

boränta

Felaktiga förutfattade meningar?

Har haft en intressant konversation med en kollega på fikan idag. Han säger att han ganska regelbundet tar SMSlån och tycker att det är en kanonbra lösning. Speciellt om han får stora oväntade utgifter i slutet av månaden t ex att någonting i bilen behöver repareras.

Jag måste säga att jag var väldigt skeptisk och kontrade självklart med att jag inte tyckte detta var en bra idé för att det är alltid en massa dolda avgifter och sånt som gör att detta är en dålig och farlig lösning.

Men han sa att han alltid använder Ferratum och att de är väldigt seriösa och allt om avgifter och regler står väldigt tydligt och han har aldrig haft några som helst problem med dem.

Så jag har läst igenom deras sida nu och deras villkor och jag måste säga att jag nog måste erkänna att det finns väldigt seriösa och bra företag som ger snabblån och liknande tjänster. Det står klart och tydligt exakt vad du kommer och betala och man väljer själv på hur lång tid.

Jag ska vara ärlig och säga att jag nog trott att det är låneföretagen som ”lurar” sina kunder med dolda avgifter. Men nu får jag erkänna att de kunder som får problem efter att ha använt  Ferratum inte har läst igenom villkoren. Eller så har de inte tänkt igenom lånet ordentligt så att de kan hålla avbetalningsplanen som de själva faktiskt sätter upp.

ferratum

Vad är preferensaktier?

Kanske ska börja med att presentera vad preferensaktier är. Man kan säga att det är som en blandning mellan vanliga aktier och obligationer. På så sätt är är möjligheten högre utdelning större men risken är inte lika stor som att spara i aktier.

Eftersom vi alla vill ha en bra avkastning på vårt sparande så tycker jag att detta är ett utmärkt sätt att spara på. Aktier är för riskabelt om du inte är insatt och hela tiden följer med i de olika kurserna och ett vanligt bankkonto ger enligt mig inte tillräckligt med utdelning.

Sparande