Kategoriarkiv: Uncategorized

Säg stopp till det onödiga

Av ren vana köper jag ett gott kaffe på vägen till jobbet. Stopp, var det verkligen nödvändigt? Många jagar extrapriser när de köper kaffepaket till hemmet men samtidigt köper de en mugg av den svarta drycken när de är på språng. Om man lägger ihop summorna för alla hämtkaffe blir det i slutändan många kronor.

Två engångsmuggar på ett bord

Vikten av att få rätt hjälp

Ekonomi är ett område som många känner sig oinsatt i och kanske även ointresserade av. Det är fullt förståeligt och kan säkerligen handla om att man aldrig har fått de grundläggande tips och information som krävs för att kunna fatta bra beslut gällande sin ekonomi. Oavsett om det handlar om sparande i fonder och aktier, företagsekonomi, pension eller frågor om belåning är det bra att våga be om hjälp. Det finns många företag som arbetar med rådgivning inom ekonomi och som du kan få värdefulla tips och råd av, en sådan aktör är Söderberg & Partner. läs mer här om du är nyfiken på vad de kan hjälpa dig med. Kom ihåg att inga frågor och problem är för dumma, rådgivare har hört och sett det mesta och finns för din skull, så dra nytta av dem och få ordning på din ekonomi en gång för alla.

En bunt sedlar
Man som sitter vid en dator

Att tänka på vid köpa av bostad

Att köpa en bostad, oavsett om det är i Sverige eller utomlands, är ofta dyrt. Det kan kännas läskigt att punga ut så stora summor, och därför är det också viktigt att du tänker igenom köpet noggrant innan du bestämmer dig. Det här gäller inte minst om du köper en bostad utomlands, då villkoren, reglerna och inte minst standarden på husen kan se annorlunda ut än här i Sverige. Du gör ofta en bättre affär om du tar hjälp av professionella mäklare i stil med HusmanHagberg. Det första du bör göra innan du letar efter drömboendet är att sätta en ungefärlig budget. Det innebär att du måste se över dina sparade pengar och i relation till dem beräkna mycket extra du behöver låna för att kunna bekosta ett boende i den standard som du är ute efter. Du kan med fördel börja spara redan nu så du har en rejäl handpenning till boendet.

Hus i Spanien
Ett kontonoteringshäfte och en penna

Investera i det som alltid behövs

Ibland får jag frågan av personer i min närhet om vad jag skulle investera pengar i för typer av aktier eller företag om jag fick välja några aktier eller fonder som hade så låg risk som möjligt, och som även skulle kunna gå bra eller inte falla för mycket om börsen faller. Jag brukar då framhålla att det alltid är vettigt att satsa i bolag som tar fram produkter som alltid kommer att behövas. Det kan handla om alltifrån skärbrädor, hus och medicin. Helt enkelt produkter som alltid kommer att finnas, nyttjas och kunna överleva en konjunktursvängning.

Affärsman som investerar pengar

Bilekonomi

Ett tips om hur man kan dra ner sina kostnader för bilen. Vi i vårt grannskap pratar om att starta en bilpool. Ett bra sätt att spara in, man har endast bilen när man behöver den. Då många av familjerna har två bilar är kostnaden ganska stor och vid många tillfällen åker familjen i samma bil. Reperationskostnaderna på till exempel en ny drivaxel blir också mycket mindre då man är många att dela. En annan fördel är ju att man sparar på miljön och kanske får ta cykeln om bilen redan är bokad.

Mekaniker i arbete

Mitt enklaste spartips

Färgglad spargris i form av en ko

Jag tänkte dela med mig av mitt allra bästa spartips. Kontrollera med banken om de har någon form av sparprogram som gör att alla transaktioner avrundas uppåt. Varje gång man betalar med sitt kort kommer transaktionen avrundas uppåt till närmaste tiotal och beloppet som överstiger köpesumman placeras på ett annat konto.

Det här är ett väldigt lätt sätt att spara pengar utan att man märker att man gör det. Det tar förstås tid innan man sparat ihop mycket, men man sparar faktiskt pengar på alla köp man gör och i slutändan kan det bli riktigt fina summor.

Spara till dina barn!

Jag blir ofta förvånad när jag pratar med mina vänner och får höra att många av dem inte sparar till sina barn. Hur kan man hoppa över det? Jag har full förståelse för att ekonomin kan vara galet tuff under småbarnsåren och att det är svårt att få något över då.

I det läget kanske man kan be mor- och farföräldrar starta ett sparande till barnen istället. Det är så viktigt att ha lite sparpengar när det är dags att flytta hemifrån. Så snälla, även om ni bara kan avvara en 50-lapp i månaden, spara den på ett konto för era barn.

Långsiktigt är börsplaceringar mest lönsamt

För den som idag ska skaffa sig ett bra sparande är det viktigt att ha koll på vad som lönar sig bäst. Bra hjälp kan du få av Söderberg & Partners som gärna ger dig finansiella råd. En grundprincip är dock att aldrig spara pengar på ett bankkonto. De pengar du kan avvara är det bättre att sätta in i olika aktiefonder. För en nybörjare är det skönt att ha en fondmäklare som hanterar aktier och räntebärande papper i fonderna. I längden är det aktier som lönar sig bäst. Visst sjunker börsen ibland, men den stiger också generellt varje år. Den årliga stigningen ger en ökning av fondandelarna, vilket i sin tur ger en ökad vinst när börsen stiger. Fast fondmäklaren tar en avgift, är vinsten på lång sikt bra. Fundera över hur mycket risk du är villig att ta eftersom det finns olika typer av fonder, med mer eller mindre riskabla fast eventuellt mycket lönsamma investeringar.

Minska matkostnaderna

Ifall man behöver minska matkostnaderna men samtidigt äta bra mat så är ett knep som många har anammat att investera i en grill. På många uteplatser ser man en Weber grill och det är inte så förvånande. Grilla kan man ju göra året om. Om man bor i bostadsrätt ska man först höra efter med styrelsen vad som gäller i föreningen innan man gör en investering. Tid är pengar och istället för att ägna kvällarna åt tidsödande matlagning är det enklare att köpa storpack av bra kött. Man kan ofta gå ihop och beställa hem lådor med kött. Grönsaker finns billigt efter säsong och köttet räcker till flera måltider.

Nygrillade grillspett med grönsaker